Cum știm că am ajuns la destinație dacă nu știm care e?
Echilibrul așa cum îl văd eu!
Nu cred că există om care să nu-și dorească echilibru în viața lui. Măcar la nivel declarativ. Să faci pași în direcția asta, deja e altă poveste.
Cum arată echilibrul, poate te întrebi. Cum știm că am ajuns la destinație dacă nu știm care e?
Deși eu cred că echilibrul este unic pentru fiecare, în ultimii 3 ani de când lucrez cu clienți în coaching am observat câteva puncte comune. Astfel am ajuns la concluzia că acestea sunt pilonii echilibrului.
Dacă am învățat ceva în ultimii 9 ani de dezvoltare personală este că echilibrul costă! Bani, relații, timp, disconfort. Întodeauna vei da ceva la schimb când alegi drumul evoluției și al creșterii. Merită prețul când câștigul este mult mai mare.
Echilibrul implică decizii dificile îți vor face viață mai ușoară.
Dacă ești dispusă să plătești acest preț pentru a fi bine, iată care sunt pilonii echilibrului în viziunea mea.🔑
Pilonul 1.
Prioritizarea
Nu le poți face pe toate deodată. Este important să înveți să distingi ce este important pentru tine și ce nu este important. Timpul și energia ta sunt limitate, însă cel mai important asset al tău este atenția. Pe ce merită pentru să îți pui atenția?
Când nu știi ce vrei, totul este important. Realistic vorbind nu îți poți pune atenția în toate direcțiile fără să plătești un preț. Prețul este epuizarea si frustrarea.
Să prioritizezi implică să spui NU la ce îți poluează starea de bine tocmai să ai spațiu să spui DA la ce te susține. Nu e muncă ușoară. Implică muncă de introspecție, să îți cunoșți valorile, să știi ce îți dorești, si mai ales să ai puterea să spui NU când nu este aliniat cu valorile și dorințele tale. Oh boy! E cale lungă, dar merită călătoria, iar poți face această călătorie.😌
Recomandarea mea: Oferă-ți timp și spațiu de gândire. Creează-ți o ambianță caldă și de liniște. Oferă-ți un ceai, pune muzică de relaxare pe fundal și fă o călătorie spre interiorul tău.🧘🏻♀️ Ia o foaie albă și începe să scrii așa cum îți vizualizezi tu viața la modul ideal în perioada următoare. Observă care sunt ariile pe care le-ai menționat cel mai des. Ce se repetă, ce reiese că este important pentru tine?Subliniază-le și apoi restrânge la 3 arii de viață importante.
Pilonul 2.
Organizarea
Acest pilon este strâns legat de pilonul prioritizarea și totodată diferit. Nu te poți organiza eficient dacă nu îți cunoști prioritățile. Aici pică examenul cel mai mulți oameni, folosesc agende, calendare, liste de to do și tot nu le iese planul. În final sunt frustrați că nu au reușit ce și-au propus. Ajung să fie pompieri în viața personală și profesională. Sting constant incedii și apoi se miră cum de sunt mereu forjati la maxim.
Pentru a te organiza eficient ai nevoie să întrunești următoarele criterii:
- Să îți cunoști prioritățile
- Să faci distincția între urgent, important și de delegat mai departe
- Să fii flexibil
- Să spui nu la zgomotul de fundal
- Să îți cunoști obiectivele
Majoritatea oamenilor cred că secretul organizării constă in instrumente fancy, ultimul model de planner sau de calendar. Depedența de urgență este o problema reală și cauza haosului. Atât timp cât continui să fii pompier, niciun instrument nu va funcționa. Secretul este să te cunoști pe tine, iar instrumentele sunt cireașa de pe tort. Tortul este secretul.🎂
Pilonul 3.
Conectarea cu plăcerea și bucuria
În tumultul activităților de zi cu zi ne-am pierdut capacitatea de a ne bucura și de a ne conecta cu plăcerea. În căutarea de mai mult și în modul în care este încurajat consumerismul în zilele noastre nu mai știm să ne bucurăm de lucrurile mici pe care le avem deja în viața noastră: o floare, o haină frumoasă, zâmbetul cuiva drag, animăluțul care ne așteaptă bucuros acasă, mâncarea din farfurie, soarele cald pe pielea noastră, etc.
Oamenii cred că cel mai greu e să simțim emoții precum frică, furie, tristețe. Fals! Cel mai greu este să simțim bucurie!
Ne este frică să ne bucurăm plenar de teamă de a nu fi dezamăgiți.
Bucuria rău prevestitoare (cum o numește Brene Brown) ne face să ne simțim vulnerabili în fața un potențial pericol. Cu alte cuvinte, ne este teamă să ne bucurăm pe deplin de ce trăim, avem/ reușim pentru că ne gândim că oricând se poate întâmpla ceva și se va termina. Este un mecanism de evitarea durerii. Când ne suprimăm bucuria, de fapt ne este teamă să fim vulnerabili. Nu vrem să fim luați nepregățiți în fața suferinței. De fapt ne este frică de dezamăgire, evităm durerea.🥺
Am scris un întreg ghid despre reconectarea cu bucuria. Îl pot descărca gratuit de aici: https://danielaholtei.ro/resurse-gratuite/
Pilonul 4.
Echilibrarea nevoi vs dorințe
În era modernă dăm mai mare crezare dorințelor decât nevoilor. Cel mai adesea vânăm dorințele minții, nerealizand că neîmplinirea nevoilor sunt pietre care ne trag înapoi. Când baza este șubredă, nimic din ce construim nu este durabil. Acoperă-ți în primul rând nevoile de bază: dormi suficient și calitativ, mănâncă hrănitor, fă un tip de mișcare care îți face bine.
Când suntem stresați primul lucru e să uităm de noi când de fapt tocmai grija față de noi ne ajută să navigăm prin perioadele de stres, eustres și distres. Acoperă-ți nevoile de bază, iar acestea îți vor fi combustil pentru dorințele tale ambițioase.
Pilonul 5.
Pauzele și odihna🧘🏻♀️
Odihnă nu este lene și nu este un maraton de Netflix!
Suntem o generație de oameni epuizați. Odihnă nu înseamnă doar somn. Odihnă fizică este cea mai cunoscută formă de odihnă, însă nu este suficientă. Poți dormi 8-9 ore pe noapte și să fii în continuare obosit. Am scris un articol complet despre tipurile de odihnă aici: https://danielaholtei.ro/1244-2/
Pauzele sunt piatră de temelie dacă îți dorești o viață echilibrată. Dacă îți este greu să iei pauze, te simți leneșă, simți tot timpul că e nevoie să faci ceva, lucrează cu aceste tipare și educa-te astfel încât să ți le poți acorda liniștită.
Recomandare pentru început: programează pauzele în calendar. Atât pe parcursul zilei mici pauze, cât și pauzele mai lungi de weekend/ieșiri/vacanțe. Acordă-le importanța care li se cuvine. La început va fi un efort conștient și va fi greu, însă e necesar să treci prin acest disconfort, Avem nevoie de perioade de activitate, cât și de perioade de refacere și repaus.
Tu poți reuși să îți construiești echilibrul pas cu pas.😇
Iată câteva resurse gratuite pe care ți le pun la dispoziție astfel incat să pui bazele echilibrului:
- Ghidul antiepuizare– elimina principalele surse de epuizare. Ghidul antiepuizare are scopul să te ajute să conștientizezi ce te obosește zi de zi și te duce către epuizare. Prin momentele de reflecție din acest ghid, îmi propun să te duc un pas mai aproape de varianta ta relaxată
- Ghidul Reconectează-te– Un ghid practic despre deconectarea de la grijle cotidiene și regăsirea bucuriei. Regăsește bucuria de a trăi prin practici simple și accesibile de oriunde.
- Le poți descărca gratuit de la următoarea adresă: https://danielaholtei.ro/resurse-gratuite/
Iar dacă ai nevoie de extra suport de la mine personal te poți înscrie la programul meu semnătură de grup Tu în echilibru!✨ Un program de stare de bine pentru femeile copleșițe și obosite. Acest program este pentru tine dacă vrei să aduci echilibru în viața ta.🧘🏻♀️
Acesta este un program de stare de bine pentru femeile care vor să aibă grijă de ele, se simt copleșițe de sarcinile de zi cu zi și obosite. Este un program practic pentru integrat și simțit cu adevăraț cum e să fii bine. Acumulăm informațîi, știm, citim dar nu știm cum să le integrăm. Te susțin să integrezi astfel încât să trăieșți în echilibru. Spune DA clubul femilor care au grijă de ele!💕
Regăsești toate detaliile la acest link: .https://forms.gle/MEs6CfM8vP8vDQdJ8
Te îmbrățișez cu drag și rămân la dispoziția ta pentru suport și întrebări.
Imi poți lăsa un mesaj pe rețelele mele de socializare. Mă găsești cu numele de Holtei Daniela sau la adresa de email contact@danielaholtei.ro.📩