Ți-e teama să-ți spui părerea în public? Ți-e teamă să iei cuvântul în fata colegilor tai? Nu ai curaj să spui ce iți place?
Eram la primul job, eram așa încântată să lucrez într-o companie mare, de renume și cu oameni mari. Eu mă simțeam așa micuță printre ei. încât uneori voiam doar să trec neobservată. Nu conta că eu eram perfect capabilă pentru acel job pentru că eu nu mă simțeam deloc așa. Aveam meetinguri cu zeci de oameni, dar nu aveam curaj nicicum să deschid gura. Mă gândeam că cine sunt eu să zic ceva, dacă zic vreo prostie?
Cât de cunoscut iți sună?? Cum e să nu ai încredere în tine să-ți spui cuvântul, să te faci auzită? Cum e să stai acolo în colțișorul tău și să nu te vadă nimeni?
Ai avut vreun moment in care te-ai simțit așa mică încât simțeai că iți sare inima din piept de emoții?
Hai să vedem ce este această încredere în noi și ce putem face să o redobândim.
Și totuși, ce este această încredere în noi? De unde vine ea și când am pierdut-o?
Încrederea în sine– așa cum spune și numele, este încrederea în capacitățile noastre interioare, acel sentiment că EU POT. Acel sentiment că indiferent cat de greu este EU POT.
Noi toți am avut încredere în noi dintodeauna, ne-am născut pur și simplu perfecți. Ne simțeam liberi să cerem ce avem nevoie, să ne exprimam emoțiile fară nicio reținere.Am avut încredere în noi când am mers prima dată în picioare, am căzut, am ras sau plâns și ne am ridicat, am luat-o de la capăt până am reușit să mergem singuri. Am avut încredere în noi când am spus prima poezie la grădiniță sau când i-am spus “bună” băiatului sau fetei care ne plăcea.
La un moment dat, în viața noastră de adult am realizat că nu mai avem încredere în noi? Ce s-a intampat cu noi?
Fiecare avem o poveste aparte, poate am fost dezamăgiți și criticați la scoală, poate am trăit evenimente traumatizante pentru noi, mediul în care am trăit și-a pus amprenta pe noi și ne-a făcut să ne pierdem încrederea în forțele proprii.
Ni s-au pus tot felul de etichete în familie, la scoală, în comunitatea în care am trait și astfel ne-a scăzut încrederea în noi, iar acum în calitate de adulți este de datoria noastră să îndepărtam fiecare foiță adăugată de societate, familie, cunoscuți, astfel încât să ajungem la acest miez nealterat de forțele externe, numit altfel si Sinele noastru Superior.
Noi nu avem posibilitatea să schimbam trecutul, insă astăzi în calitate de adult este 100% responsabilitatea noastră să preluam controlul asupra vieții noastre, să conștientizam că încrederea este în continuare în noi și că abia așteaptă să fie redescoperită.
Este important să înțelegem pentru ce anume vrem să avem mai multa încredere în noi. Este important să fim specifici: ce anume vreau să obțin? Uneori este nevoie să deprindem anumite abilitați, alteori este absolut necesar să conștientizam că încrederea este deja în noi, ea nu a plecat nicăieri, trebuie doar să învățam să o accesam.
Greșeala pe care o fac mulți oameni este să aștepte să aibă încredere în ei ca să acționeze. Încrederea în noi vine și înainte și după. Acționează înainte să fii pregătit. Nu cădea în capcana că trebuie să le știi pe toate de la început, este nevoie doar să știi primul pas, iar următorii pasi ți se vor dezvălui pe parcurs.
A nu se confunda încrederea în sine cu stima de sine. Stima de sine înseamnă a te simți bine cu tine, când te simți bine în ceea ce te privește, iți dezvolți și încrederea în tine.
Iată 10 întrebări care te pot ajuta să-ți accesezi încrederea în tine:
1. Ce faci deja bine în viața ta?
2. Care crezi tu că sunt punctele tale forte?
3. Cum te văd ceilalți oameni? întreabă 3 prieteni care sunt top 3 calități ale tale.
4. Ce iți place la tine fizic?
5. Când ai avut un moment când ai avut încredere în tine? Dar când ai fost mândru de tine?
6. Cu ce reușită profesională te mândrești? Dar personală?
7. Imaginează-ți că mâine dimineața te trezesti cu țoață încrederea în tine, care este primul lucru pe care îl faci?
8. Ce i-ai spune celei mai bune prietene daca ți-ar spune că îi lipsește încrederea în ea?
9. Ce lucru mic poți face astăzi pentru tine ca să fii mândru de tine?
Nu uita să te feliciți pentru fiecare mica reușită, pentru fiecare mic efort. Încă a rămas printre noi mentalitatea că daca ne bucuram pentru reușitele noastre și ne felicitam pentru ele ne lăudam sau cum spuneau părinții noștri ni se urcă la cap.
10 Afirmații care te ajuta să-ți crești încrederea în tine
1. Reușesc tot ce îmi propun.
2. Mă aprob pe mine însumi.
3. Am încredere că voi găsi o soluție pentru orice.
4. Apreciez tot ce fac.
5. Fac tot ce pot eu mai bine acum.
6. Sunt din ce în ce mai bun la ………
7 Fac tot ce îmi sta în puteri.
8. Mă descurc minunat cu……
9.Tot ce fac este un succes.
10. In fiecare zi devin din ce în ce mai bun în tot ce îmi propun.
Poate ai fost învățat de mic să nu te feliciți pentru ce faci bine pentru că te lauzi și ți se “urcă la cap”. Acest mod de a gândi contribuie foarte mult la scăderea încrederii în tine și implicit a stimei de sine, astfel tu nu îți mai vezi succesele și nu te mai bucuri pentru ele.
Este timpul să dezinstanstalezi acest program care nu te mai servește și să-l înlocuiești cu unul eficient. Celebrează fiecare mica reușită, bucură-te pentru fiecare mic efort pe care îl faci, spune-ți BRAVO de fiecare data când ai făcut ceva bine. Renunță la a te critica pentru fiecare greșeală, constientizeaz-o și învață din ea. Nimeni nu se simte motivat atunci când este criticat, ci atunci când este apreciat și lăudat.