Ne mai setăm rezoluții și în 2024? DA sau BA?

Ne mai setăm rezoluții și în 2024? DA sau BA?            

                                           

Am învățat să-mi stabilesc obiective de la mama și de la tata când nici măcar nu știam ce sunt ele. Ei aveau mereu  obiective pe zi, săptămână, lună sau an, ei le numeau planuri. Rareori se trezeau dimineață fără să șție ce au de făcut în acea zi. Acest mod de operare i-a ajutat să realizeze multe, însă nimic fără muncă și determinare, și iată cum ei au fost primele mele modele de focus, ambiție și determinare. Am apreciat aceste învățături doar mai târziu, când am devenit coach. Astăzi le mulțumesc pentru asta! Mulțumesc mami și tati!

Îi lăsămpe părinții mei cu planurile lor și trecem la ale noastre.

În decembrie și ianuarie internetul abundă în informații despre stabilirea rezoluțiilor pentru noul an. Să fie SMART, să nu fie SMART, să fie la pozitiv ori la negativ?

O multitudine de informații care invită oamenii să devină cea mai bună variantă a lor în 2024. În prima lună din an milioane de oameni își stabilesc rezolutii, unii doar că așa e bine și sună fancy, dar deja e altă discuție aici.

În schimb, ce este interesant este că doar 9% din oameni și le îndeplinesc. Șocant?

25% abandonează deja la final de ianuarie, iar 40% le lasă complet până la sfârșit de februarie. Stai! Stai! Soluția nu este să nu-ți mai stabileșți obiective că oricum le vei abandona, ci să-ti stabilesti acele obiective potrivite tie.

Dacă te interesează în primul rand cum să îți stabileșți obiective SMART, am aici un articol exact pe ce ai nevoie https://danielaholtei.ro/2022/06/05/cum-te-ajuta-sa-ai-obiective-in-viata/, te sfătuiesc să îl citești înainte de acesta.

Apoi revino la acest articol.

La sfârșitul acestui articol vei fi echipat cu o tolbă de resurse care să te sprijine să nu te regăsești și tu în acei 40% care își abandonează complet rezoluțiile pentru noul an.

Disclaimer: Îți poți stabili rezoluții în orice moment al anului, nu este musai să fie în decembrie sau ianuarie. Your life, your choices!

În acest articol ai TOP 5 cele mai importante aspecte de care  ții cont  reușești tot ce îți propui.

Iată 3 dintre cele mai populare mituri despre setarea obiectivelor:

  1. Ești rigid dacă ai obiective.
  2. Nu te mai bucuri de viață.
  3. Dacă le setezi corect ele se vor îndeplini, fără să faci nimic.

 

Credeai și tu aceste mituri? Lasă un comentariu la articol.

Dacă ai luat decizia că nu vrei să te regăsești în cei 40% în 2024, acordă atenție la următoarele 5 aspecte importante.

1. Să știi clar ce îți dorești!

Claritatea scopului este esențială.

Nu poți ajunge acolo unde vrei să mergi dacă habar nu ai încotro te îndrepți. Roxie Nafousi.

Cei mai mulți oameni pică la pasul 1 când nu știu ce vor și bâjbâie în toate direcțiile. Astfel sunt obosiți, își împart energia în prea multe locuri și in cele din urmă frustrați că nu ajung nicăieri.

Totul este creat de 2 ori, mai întâi în minte și apoi în realitate. Robin Sharma

Disclaimer: Simpla dorință nu garantează că vei și obține ce vrei, ai nevoie de o stare mentală potrivită care să te susțină și orientată către succes și un plan pe care să-l urmezi. Mulți oameni cred că dacă știu ce vor și stau și se roagă, fac meditații, vizualizări, se va îndeplini. Ah, ce bine ar fi!

Noi trebuie să ne pregătim pentru ce cerem, să fim proactivi și să facem acțiuni în direcția pe care ne-am stabilit-o. Așa reușim!

În  cartea Jocul vieții, autorul Florence Schovel ne povestește o pildă din Biblie”: Așa grăit-a Domnul, nu veți vedea vânț, nu veți vedea ploaie, dar umpleți valea această de șanțuri, ilustrând idea că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce cerem.

Există în Univers legea incubației care spune asa: momentul în care plantăm semințe nu este același cu cel în care adunăm roadele. Cu alte cuvinte nu ne putem aștepta ca azi să ne propunem ceva și dacă se poate să se îndeplinească ieri.

 

Dumnezeu pare să fie de parte celor care șțiu exact ce își doresc, dacă sunt hotărâți să obțină exact acel lucru. Napoleon Hill

2. De ce vrei ceea ce vrei?

Mulți încă ne dăm corijența aici. Știm ce vrem, dar nu stim de ce vrem.

Calea sigură către eșec este să vrem din motive exterioare, de pildă: că are vecina, că vrea mama,tata, că așa dictează societatea, că e bine așa…

Când nu avem o motivație intrisecă, o motivație suficient de puternică care să pună motorul in miscare, rar reușim ce ne propunem, În cel mai fericit caz reușim cu mare greutate, iar la final nu simțim nicio emoție. Asta a fost tot?

Găsește cel puțin 5 motive, ideal 7, de ce vrei ceea ce vrei.

Este acel DE CE dincolo de rațional, acel de ce emoțional care mai că te face să plângi.

Tip: Nu te gândi doar la ce vrei să obții pe termen scurt-mediu, THINK BIG!

Cum altfel te va ajuta acest obiectiv împlinit?

Care este impactul și mai mare la care poate încă nu te-ai gândit?

Cum îți va îmbunătăți viața? În ce arii?

Cum te va sprijini acest obiectiv realizat în relațiile tale cele mai importante?

 

3. Să te concentrezi pe cine vrei să devii, și nu doar pe rezultatul final. 

Acum o să te întrebi: Păi cum mai Dana, nu tu spui să știm ceea  vrem=rezultatul?

DA și NU.

Da, rezultatul este destinația finală către care tindem, însă până atunci mai avem câteva stații prin care trecem. până și trenurile de mare viteză tot au măcar 1-2 opriri în orașele mari. Tu de ce nu ai avea?

James Clear ne spune în cartea, Atomic Habbits, în felul următor:  Trebuie să te concentrezi pe dorința de a deveni un anume fel de om, și nu pe rezultatul final”

De ce așa? Setarea unui obiectiv este un process de DEVENIRE. Tu devii acel tip de om care reușește ce și-a propus, iar rezultatul final aka obiectivul este doar o consecință, astfel este foarte ușor să te menții pe direcție. Drumul până la obiectivul tău poate să fie unul lung și anevoios uneori, mai ales dacă facem referire la obiective pe termen lung, creierul nostru caută instant gratification, plăcerea de moment.

Dacă ți-ai antrenat creierul să se bucure doar de reușitele finale, atunci e foarte posibil să îți pierzi răbdarea pe parcurs și este predispus să renunți înainte de a ajunge la destinația finală.

Când te concentrezi pe cine vrei să devii, atunci focusul tău nu este doar pe construcția finală, ci și pe fiecare cărămidă pe care o pui. Gândește-te când mergi pe munte, ai în minte o destinație, un vârf, însă în același timp e necesar să te uiți la drumul din fața ta, să nu cumva să calci strâmb pe potecă. Cam așa și cu obiectivele.

4. Lucrează la mindsetul tău, mai exact la convingerile care te țin pe loc și la fricile tale.

Îndeplinirea unui obiectiv este 80% psihologică și 20% acțiune și strategie.

Nu obții ceea ce vrei pentru că ai frici care te țin pe loc. Cu cât le identifici mai repede, cu atât ai șanse mai mari să ajungi acolo unde vrei tu.  să devii conștient de ele este  doar primul pas.

Limitele sunt doar în mintea noastră.

Contrar credinței populare, nu putem scăpa de frică, în schimb putem să ne creștem reziliența și să mergem braț la braț cu frica.

Acum probabil te gândeșți: Cum să fac asta când frica mă paralizează? Îți spun sincer nu cunosc o cale mai sigură decât prim pași mici, uneori minusculi, aproape insesizabili. Astfel îți crești și încrederea în tine, prin mici acțiuni prin care îți demonstrezi că poți. TU poți!

Trebuie să știi că minții noastre îi place familiarul, și mereu îl va căuta. Astfel când tu îți propui ceva nou, va găsi motive de ce să nu faci asta, in așa manieră funcționează creierul nostru emoțional. Însă noi avem și un creier rațional, neocortexul, capabil să facă față noului prin aptitudini superioare, cum ar fi voința.

Iată o perspectivă din IFS care cu siguranță te va ajuta: Fricile de fapt ne sunt prieteni, sunt părți din noi care nu vor decât să ne protejeze, pentru mintea noastră orice este nou este perceput ca un potențial pericol.

Dacă ar fi să dai un nume fricii tale, care ar fi acela?

Ce are nevoie acea parte din tine să audă?

Vorbește cu ea precum unui copil mic și asigur-o că ești în siguranță și că tu știi ce faci.

Acea frică se va estompa după un astfel de dialog.

 

5. Acționează

O dată ce ai stabilit CE vrei, DE CE vrei, ce te oprește, este momentul să acționezi.

E necesar să fim congruenti: ce gândim să punem și în aplicare.

Fă un plan inițial de care să te ții.

Stabilește un timp când vei reveni asupra planului și vei decide dacă este în continuare sustenabil să procedezi cum ai gândit inițial.

Hotărăște cum vei măsura progresul? Cum știi că ai înaintat?

 

Sunt stăpânul destinului meu, sunt căpitanul sufletului meu. W.E. Henly

 

Oricând poți ajusta planul, este viața ta, tu eșți la volanul vieții tale.

Antrenează-ți mintea să se concentreze pe următorul pas și să sărbătoarească fiecare mică reușită.

Dificil pentru noi românii, venind pe un fond de: Cât a luat colegul? Nota zece este singura notă bună”.

Fii blând cu tine și bucură-te de fiecare mică reușită.

Recompensează-te pentru fiecare progress, astfel te încarci cu combustibil pentru pașii următori.

În concluzie, dacă ar fi să sumarizez în câteva cuvinte acest articol, când te gândești la rezoluții pe care chiar să le indeplinesti, păstrează în minte acest ghid rapid din 3 pași:

Ce vreau?

De ce vreau?

Care sunt 3 acțiuni masive care mă vor duce acolo?

Dacă ar fi să-ți dau un singur sfat din experienta mea la sfârșitul acestui articol, acela ar fi: FII FLEXIBIL. Nu te încăpățâna să iasă în realitate exact ce este în portretul minții tale. Un mindset fix te va duce la frustrare, un mindset flexibil te duce la eliberare.

Dacă ai nevoie de susținere personalizată, un partener blând de drum în îndeplinerea obiectivelor tale pe 2024, care cred în tine mai mult decât o faci tu uneori, programează-te la un apel gratuit de cunoaștere și hai sa vedem cum te pot sprijini mai bine.

Am creat pentru tine programul Accelerate. 3 sesiuni intensive de coaching  de câte 1h în care tu accelerezi pasul spre obiectivele tale.

Abia astept să te cunosc! Pentru că nu esti singur!

Programeazăte aici pentru  apelul gratuit:

https://calendly.com/contact-holteidaniela/connection-call

 

 

Bibliografie:

Manifest,Roxie Nafousi

Atomic Habbits, James clear

Gândește și vei fi bogat. Napoleon Hill.

Jocul vieții, Florence Scovel

 Antrenează-ți creierul, Joe Dispenza:

Leave a Reply

You are currently viewing Ne mai setăm rezoluții și în 2024? DA sau BA?