Orice mintea își poate imagina și concepe, ea poate obține. Napoleon Hill
Fie crezi că poți, fie crezi că nu. Ai dreptate! Henry Ford
Mintea are nevoie de o direcție clară!
Obiectivul este un țel clar pe care ți-l propui să-l îndeplineșți până la o dată predefinită. Acestea pot fi setate pe plan personal și pe plan profesional. Poți seta obiective pe zi, săptămână, lună, ani, decenii sau pe viață. Obiectivele pe viață sunt mai degrabă o viziune.
Când ai un obiectiv știi ce vrei cu claritate. Să știi ce vrei ceea ce vrei este primul pas, însă să înțelegi DE CE vrei este esențial. Vor fi și momente dificile în care poate îți vei pierde motivația, iar atunci combustibilul că să mergi mai departe va fi răspunsul la această întrebare: De ce vreau ceea ce vreau?
Iată câteva întrebări pe care să ți le adresezi la început de drum:
De ce vreau ceea ce vreau?
Cum mă va ajuta în viața profesională/personală?
Este doar o dorința sau vreau neapărat și sunt dispus să fac acțiunile necesare?
Este acest obiectiv al meu personal? L-am preluat cumva de la cineva?
Cine voi deveni eu în urma atingerea acestui obiectiv?
Obiectivul este despre CE. Ce anume vrei să faci și până când.
Mulți oameni se poticnesc la CUM. Cum fac eu să ajung acolo? Obiectivul(ce) este clar definit, pe când CUM este variabil, planul de acțiune se poate ajusta oricând.
Obiective vs. Intenții
Deseori obictivele sunt confundate cu intențiile, însă există o mică diferența între cele două.
Obiectivul este despre CE. Ce anume vrei să faci și până când.
Intențiile sunt despre CINE vrem să fim și cum ne vom simți când vom ajunge acolo: Cine devin eu în urmă acestui obiectiv? Un obiectiv este foarte clar definit, o intenție este mai puțîn definită, este din suflet și poate suna așa: Intenția mea e să fiu un om curajos, puternic, generos. Când îți pui o intenție tu îți faci partea ta, însă lași loc și Universului să-și facă partea lui. Intenția lasă loc pentru oportunități. Îți poți seta în același timp un obiectiv și o intenție.
Mulți oameni se poticnesc la CUM. Cum fac eu să ajung acolo? Greșeala pe care o fac mulți oameni este că adaugă în textul obiectivului prea multe detalii care țin de CUM, și astfel ajunge să se limiteze. Un obiectiv setat corect pe principiul CE: Am casa mea până în decembrie 2023.
Un obiectiv setat pe principiul CE+CUM: Am casa mea până în dec 2023, economisesc lunar 300 eur pentru avans. Eh bine, acesta nu este neapărat un obiectiv setat greșit, însă te poate limita. De unde știi tu că doar aceasta este calea?
Când formulezi un obiectiv e important să ai în vedere câteva aspecte importante. Fromuleaza-l la persoană întai și la timpul prezent astfel încât să pară că l-ai atins deja: Am casa mea până în decembrie 2023.
Un obiectiv setat corect îndeplinește următoarele caracteristici:
Specific
Ce vrei mai exact? Mintea are nevoie de o direcție clară. Având o direcție clară va căuta resursele necesare îndeplinirii obiectivului. Ca să testezi dacă obiectivul tău este specific îți poți răspunde la următoarea întrebare: Ce vreau mai exact?
Mulți oameni fac greșeală de a-și pune obiective vagi, iar la fel va fi și rezultatul. Obiectivele vagi: Vreau să fiu fericit/mulțumit/împlinit/curajos etc. Acestea sunt obiective mult prea abstracte. Că să înțelegi ce vrei mai clar, îți poți adresa întrebările: Cum/când știu că sunt fericit/mulțumit/împlinit/curajos? Ce mă face fericit?
Exemplu de obiectiv specific: Am un apartament cu 2 camere în Bucureșți, sector 4 până în Decembrie 2023.
Măsurabil
Cum știi că ai atins obiectivul? Vreau să îmi măresc veniturile. Că să fie măsurabil este necesară o suma sau un procentaj. Un obiectiv măsurabil ne ajută să ne monitorizăm progresul.
Exemplu de obiectiv măsurabil: Îmi măresc venitul lunar cu 25%. În momentul în care am acești 25% în plus, știu că l-am îndeplinit.
Abordabil sau de atins
Un obiectiv trebuie să fie de atins pentru mine cu resursele pe care le am la dispoziție.
From zero to hero! Mulți oameni cred că a avea un obiectiv este despre a-ți propune imposibilul de pe o zi pe alta. Multă presiune punem pe noi atunci când ne setăm obiective care sunt de neatins pentru noi, astfel devine descurajator și ajungem să nu mai facem nimic. La extrema cealaltă, să ne punem obiective prea mici și prea puțin provocatoare ar putea determina o lipsă de implicare din partea noastră. Este important să evaluăm corect ce este realizabil în acest moment și ce depinde de noi.
Exemplu de obiectiv de neatins: Am un million de dolari până în decembrie 2024. Presupunând că resursa mea actuală este suma de 1000 de dolari, care sunt șansele să ating acest obiectiv în 2 ani? Este nevoie să ajustăm timpul ca acest obiectiv să devină unul de atins.
Relevant
Este acest obiectiv relevant pentru mine? Un obiectiv relevant înseamnă că este semnificatv pentru mine în aria care mă interesează, poate chiar face parte dintr-un obiectiv mai mare. O întrebare de ajutor aici este: Cum mă va ajuta el în plan personal/ professional? (aria din care face parte).
Încadrat în timp
Până când îți dorești acest rezultat? În momentul în care ai un termen de finalizare, mintea va caută căile să te ducă acolo. Foarte important de reținut este că timpul este orientativ.
Exemplu: Îmi cresc venitul lunar cu 25% până în Decembrie 2022.
Obiectivele ne oferă o direcție în viață, însă mare atenție să nu te atașezi prea mult de rezultat. Îndeplinirea unui obiectiv nu este despre rezultatul final, ci despre cine devii tu în urma acestui obiectiv.
Mulți oameni își scriu obiectvele pe hârtie și atât. Desigur că nu este suficient să ai un obiectiv corect setat. Acesta trebuie să fie urmat de un plan de acțiune și o strategie. Acțiunea trebuie să fie masivă și repetată. Cu alte cuvinte, este nevoie să repeți aceeași pași, să-I ajustezi pe parcurs de oricâte ori este nevie până ajungi la rezultatul final, timp în care tu crești, te dezvolți, devii un om diferit.