Astăzi vreau să vorbim despre coaching pe bune, nu din cărți. Vorbim despre mituri și adevăruri despre coaching. Ce este coaching-ul? Când ai nevoie de un coach? Dar ce nu este coachin-ul?
Daca ai multe întrebari, te înțeleg. Când am început să mă interesez de coaching eram confuza. Ce este? Cum este? Oare e un fel de terapie?
Primesc des întrebări de tipul ce face un coach, cum te-ar putea ajuta un coach, când ai nevoie de un coach și când nu ai nevoie de un coach?
Astăzi mi-am propus să te ajut să înțelegi ce este coaching-ul și când ai nevoie de un coach.
Încep prin a demonta 3 mituri despre coaching.
Ce NU este coaching-ul?
NU este terapie.
NU este training/mentorat.
NU este consiliere.
Tu și coach-ul sunteți parteneri egal.
ICF- Federația Internațională de coaching denumește coaching-ul precum un “parteneriat care accelerează ritmul de învățare al clientului, performanta și progresul acestuia în plan personal și professional”. Pe scurt, este un proces prin care iți atingi obiectivele personale și profesionale mult mai repede. Spre deosebire de training, unde trainerul deține niste informații pe care nu le ai, coach-ul nu îți este cu nimic superior, este un partener egal care te urmează în obictivele tale.
Coach-ul NU are agenda, TU ai agenda!
Coach-ul este un partener care te însoțește în călătoria ta. Coaching-ul este despre prezent și viitor, despre unde ești și unde vrei să ajungi, comparativ cu terapia care se concentrează pe trecut, pe vindecarea și explorarea traumelor.
Foarte important de reținut este că un coach nu este expert în domeniul tău, ci el crede în tine necondiționat și are convingerea că tu ai toate resursele că să-ți rezolvi problema, să iei decizia potrivită pentru tine.
Coach-ul nu ia decizii în locul tău și nu-ți oferă sfaturi.
Te ajuta să iți accesezi resursele, să mergi independent fară să ai nevoie de el, mai bine zis este un proces de împuternicire, te ajută să-ți iei puterea înapoi și te înarmează cu tot ce ai nevoie ca să te descurci fară el.
ICF definește Coachingul ca fiind „un parteneriat cu clienții într-un proces creativ de provocare a gândirii, care îi inspiră să-şi maximizeze potențialul personal şi profesional”.
Nu este o dezbatere, este o artă a conversației. Este bazat pe dialog, coach-ul adresează întrebări puternice care invită la reflecție.
Coaching-ul nu este doar despre acțiune, așa cum am auzit de multe ori. Înainte de a trece la acțiune se desfășoară un întreg process prin care tu descoperi ce te blochează, care îți sunt ideile limitative și cum poți lucra cu ele ca să le schimbi. Practic, îți observi modul de gândire. Nu este despre provocarea în sine, ci despre omul din spate, despre cum gândești tu despre acea situație problematica din viața ta. Coach-ul nu-ți va cere detalii despre viața ta, despre ce se întâmplă, ci despre ce crezi tu că se întâmplă. Astfel vei vedea provocările din alta perspectivă, te cunoști mai bine pe tine, îți găsești soluțiile la propriile probleme și abia apoi vine partea de acțiune.
Uneori am prefera ca altcineva să facă munca în locul nostru și șă primim sfaturi, totusi este mai bine să nu. În momentul în care primesti un sfat, aceasta vine din modul în care persoana respectivă gândește și vede viața, manieră care de cele mai multe ori diferă de imaginea pe care o ai tu despre lume.
Un citat pe care l-am vazut prima oară în Scoala de coaching care exprimă foarte bine ce ziceam mai sus:
“Ea se așteptase că Maestrul (Don Juan) să îi spună ce să facă, dar el nu făcuse altceva decât să îi râdă în față și să facă haz de ea, spunând că imediat ce el i-ar fi menționat ceva de făcut, ea ar fi luptat să nu-l facă. El a spus că așa erau ființele umane: iubesc să li se spună ce să facă, dar iubesc și mai mult să lupte împotrivă și să nu facă ce li se spune, astfel încât ajung să se plaseze într-o poziție de adversitate împotriva celui căruia îi cer sfatul în primul rând.” The second ring of power- Carlos Castaneda.
Progresul se întâmplă cu adevărat intre sesiuni.
Coach-ul este acolo pentru tine să te ajute să-ți deblochezi potențialul, să găsești soluții, să-ți faci un plan de acțiune și strategie, însa progresul se întâmplă cu adevărat între sesiuni, Ai nevoie de timp să faci acele lucruri pe care ți-ai asumat că le vei face, iar coach-ul va fi lângă tine să-ți monitorizeze progresul.
Acestea fiind spuse, poate te-ai gândit când ai nevoie de un coach?
Hai sa vedem cateva situatii in care un coach ar putea fi alaturi de tine:
Când ai o dorință dar nu știi cum să o îndeplineșți.
Când nu știi ce să faci și ai nevoie de claritate.
Când ai un obiectiv clar, știi ce să faci dar te oprește ceva, întâmpini unul sau mai multe obstacole.
Când știi ce să faci, ai identficat şi calea, dar ai nevoie de un plan.
Când știi ce să faci, ai şi un plan, dar eşți blocat şi nu mai faci progress.
Când toate lucrurile merg bine şi vrei să te mențîi motivat pe direcția aleasă.
Când totul merge bine dar parcă lipsește ceva și nu te simți împlinit.
Când ai o provocare, o situație, o problemă punctuală.
Când nu știi ce decizie să iei.
Cum se desfășoară o sesiune de coaching?
Modul de desfășurare a unei sesiuni difera de la persoană la persoană, de la situație la situație, însă cel mai important lucru de știut este că TU ai agenda. Tu decizi ce vrei să discuți! Coach-ul este acolo pentru tine să te șuștină. Coach-ul te ajută să-ți iei puterea înapoi, să fii în controlul vieții tale. Coach-ul este alaturi de tine și te ghidează prin întrebări și tehnici puternice astfel încât tu să-ți găseșți propriile răspunsuri și soluții.
În prima parte a sesiunii stabilim aria în care vrei să lucrezi și obiectivul. În cazul în care ai un obiectiv mare, îl împărțim în obiective mai mici și stabilim obiectivul sesiunii respective. Identificam unde te aflii acum, ce ai făcut, ce a funcționat și ce a nu funcționat, identificam obstacolele și ce opțiuni ai putea avea. Foarte important este că ajungi să conștientizezi care sunt iți fricile și ideile care te limitează. și, desigur, primeșți unelte clare cum să le schimbi. Construiești o strategie și un plan și decizi care este următorul pas, practic îți asumi ce vei face. Se poate chiar să primeșți o team pentru acasă și materiale suplimentare.